Jaargang 31/3

EUR 7,00

VAN KEMPEN Paul en Peter VAN DEN HOVE - Archeologisch onderzoek naar het kasteel van Schendelbeke. [An archaeological evaluation of the Schendelbeke castle site]

In 1453 werd het kasteel van Schendelbeke belegerd en ingenomen door het leger van Filips de Goede. Enige genade was er niet: de Gentse bezetters kregen allen de doodstraf en het kasteel werd volledig vernield. Gelegen in een drassig weiland langsheen de Dender ontsnapte de site daarna lange tijd aan alle aandacht; tot de locatie in de jaren ’60 en ’70 door enkele lokale heemkundigen werd herontdekt. Archeologen Paul van Kempen en Peter Van den Hove brengen een synthese van oud en nieuw onderzoek naar deze opmerkelijk goed bewaarde archeologische site.

JAENEN Marieke - De dierentuin van Antwerpen: een tuin- en bouwhistorisch verhaal. [The Antwerp Zoo: the botanical and architectural history]

Met een ontstaan dat teruggaat tot midden 19de eeuw, biedt de Antwerpse dierentuin thans een staalkaart van oude en nieuwere paviljoenen en tuinaanleg. Marieke Jaenen verdiepte zich in de soms bewogen geschiedenis van de dierentuin en in de evoluerende inzichten en realisaties van de aanleg van de Zoo, waarin het welzijn van de bewoners (de dieren) en de bezoekers altijd de rode draad was. Merkwaardige oude foto’s ondersteunen de zoektocht naar het uitzicht en het verleden van deze historische plek.


BECUWE Frank en Willem LANSZWEERT - Het vissersvaartuig OD.1 Martha. [The fishing vessel OD.1 Martha]

Om tijdens Wereldoorlog II tegemoet te komen aan een nijpend gebrek aan vaartuigen om op sprot en haring te vissen, werd in die periode een vloot nieuwe boten gebouwd. Eén daarvan, nu gekend onder de naam OD.1 Martha, werd na talrijke verbouwingen beschermd en gerestaureerd en vormt nu een blikvanger van het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. Frank Becuwe en Willem Lanszweert waren betrokken bij het onderzoek naar de geschiedenis van het vaartuig en bij de museumopstelling en vertellen hoe de Martha uiteindelijk in rustig ‘vaarwater’ terecht kwam.